Kreatív Szoba

Kreatív kézműves tárgyak alkotása különböző technikákkal (decoupage, papírmasé, üvegdíszítés stb.) saját részre, ajándéknak (pl. karácsonyra)

Szavazás

Utolsó kommentek

  • Emese Nagy Csehné: Nagyon hasznos tanácsokkal láttál el. Köszönöm szépen. (2019.04.12. 12:23) A gipszöntésről
  • Tibor Marosi: @Barcsik Beáta: Tejet kell a híg gipszbe keverni.Az arányokat kísérletezd ki,de nem kell sokat azt... (2018.04.27. 10:22) A gipszöntésről
  • Barcsik Beáta: kérdésem lenne! Falra szeretnék 3d képet készíteni, de nagyon hamar megszárad a gipsz. Mit használ... (2017.02.21. 10:00) A gipszöntésről
  • Tomirisi: Szerintem nagyon jó (2011.11.20. 20:07) Dió-bagoly
  • Tomirisi: Szia Magdi, néhány éve préseltem néhány szép levelet, akkor még nem tudtam, mi lesz belőle, most m... (2011.11.20. 20:05) Levélkép
  • Utolsó 20

A gipszöntésről

2007.11.17. 16:45 smagdi

Gipszöntéssel kapcsolatban sokan kértek tanácsot. Egyik nap valaki megkérdezte, hogy az én tárgyaim miért olyan könnyűek, míg az övé nehéz.

Nos, a gipszöntésnek is megvannak a maga fortélyai. Mielőtt erre rátérnénk, ejtsünk néhány szót magáról a gipszről.

A gipsz finomra őrölt, fehér színű por. A gipszet gipszásványból állítják elő, 180 foknál nem magasabb hőmérsékleten törtnő égetéssel. Gyógyászati, formázó (modelgipsz) és vakolat gipszet különböztetünk meg. Az első a legtisztább, a legfinomabbra őrölt és igen gyorsan köt. A formázógipsz majdnem ugyanolyan tiszta és finoman őrölt, de lassabban köt. A kötés 4 perc után kezdődik és 20 percen belül ér véget. A vakoló gipsz nagyobb szemcséjű. A kötés kezdete az az időpont, amikor a habarcs sűrűsödni kezd, vége pedig akkor van, amikor a gipsz keménnyé válik.

Hosszas keveréstől a gipszhabarcs „megfiatalodik”, vagyis nem köt, vagy ha köt, akkor is sok helyütt megrepedezik és könnyű nyomásra is szétrepedezik. Ezért a habarcsot gyorsan, (0,5-1,5 perc alatt) kell elkészíteni, hogy még a kötés kezdete előtt felhasználhassuk.

A gipsznek becses tulajdonságai vannak, de akadnak fogyatékosságai is. Az előbbihez tartozik az, hogy gyorsan köt és keményedik, továbbá az is, hogy keményedés közben térfogata 1%-al növekszik. Ennek következtében a gipsz jól behatol a forma domborulataiba.

Lényeges hátránya viszont az, megmelegszik, ezért könnyen vetemedik.

Vannak kötéslassító eljárások, de a hobby gipszfigurák és képkeretek öntésénél nem lényegesek.

A gipsz tárgyakat nem szabad kereszthuzatban szárítani. A meleg levegő elősegíti a száradást, de a szárítási hőmérséklet ne haladja meg a 60 fokot. Ennél magasabb hőfokon ugyanis a gipsz szétesik, elveszti tartósságát, repedések keletkeznek rajta.

Most térjünk át a gipszhabarcs készítésére.

A gipszhabarcs a következő módon készül: edénybe vizet öntünk és lassan gipszet szórunk bele, s közben gondosan kavarjuk A jó arány kb. egyharmadnyi víz és kétharmadnyi gipsz. Akkor jó a habarcsunk, ha híg tejfölsűrűségű.

Ha ezt a sűrűséget elértük, öntsük a formába, majd rázogassuk meg, hogy a gipsz jól kitöltse a formát és az esetleg keletkezett buborékok eltávolodjanak. A kisebb méterű tárgyakat 20 perc után ki lehet venni a formából és tovább szárítjuk. A nagyobb tárgyaknál a biztonság kedvéért akár 1 órát is várhatunk a forma kiszedésével, mert könnyen eltörhetnek. A kisebb tárgyak  (mint pl. a hűtőmágnes vagy kis képkeret) néhány óra alatt megszáradnak, a nagyobb tárgyaknak a teljes száradásához  viszont 1-2 nap is szükséges.

Ha függő díszt vagy képkeretet készítünk, a gisz formába öntése után néhány perccel, amikor a habarcs még elég híg, de már kötni kezdett, nyomjuk a masszába a megfelelő helyre az akasztót.

3 komment

Címkék: kreatív gipsz gipszöntés

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr58232196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barcsik Beáta 2017.02.21. 10:00:29

kérdésem lenne!
Falra szeretnék 3d képet készíteni, de nagyon hamar megszárad a gipsz. Mit használhatnék, hogy ne kössön olyan gyorsan?
Köszönöm

Tibor Marosi 2018.04.27. 10:22:23

@Barcsik Beáta: Tejet kell a híg gipszbe keverni.Az arányokat kísérletezd ki,de nem kell sokat azt tudom

Emese Nagy Csehné 2019.04.12. 12:23:06

Nagyon hasznos tanácsokkal láttál el. Köszönöm szépen.
süti beállítások módosítása