Kreatív Szoba

Kreatív kézműves tárgyak alkotása különböző technikákkal (decoupage, papírmasé, üvegdíszítés stb.) saját részre, ajándéknak (pl. karácsonyra)

Szavazás

Utolsó kommentek

  • Emese Nagy Csehné: Nagyon hasznos tanácsokkal láttál el. Köszönöm szépen. (2019.04.12. 12:23) A gipszöntésről
  • Tibor Marosi: @Barcsik Beáta: Tejet kell a híg gipszbe keverni.Az arányokat kísérletezd ki,de nem kell sokat azt... (2018.04.27. 10:22) A gipszöntésről
  • Barcsik Beáta: kérdésem lenne! Falra szeretnék 3d képet készíteni, de nagyon hamar megszárad a gipsz. Mit használ... (2017.02.21. 10:00) A gipszöntésről
  • Tomirisi: Szerintem nagyon jó (2011.11.20. 20:07) Dió-bagoly
  • Tomirisi: Szia Magdi, néhány éve préseltem néhány szép levelet, akkor még nem tudtam, mi lesz belőle, most m... (2011.11.20. 20:05) Levélkép
  • Utolsó 20

CD mécses

2007.12.06. 05:58 smagdi

Egy CD tokkal is kellemes hangulatot teremhetünk. Nem kell mást tenni, mint egy üres CD tok fedlapjára üveg matricafestékkel ráfesteni egy karácsonyi hangulatú képet. A sablont celluxszal rögzítsük a CD tető hátlapjához, majd kontúr festékkel rajzoljuk meg a körvonalakat. Nem muszáj megvárni, amíg a kontúr festék megszárad, mert ebben az esetben nem húzzuk le a matricát, hanem rajta marad a felületen. Kitöltjük a színeket a matrica festékkel, majd megvárjuk, amíg megszárad. Ez kb. 6 órahossza. Hurkapálcával kitámasztjuk a CD tetejét és mögé helyezzük a mécsest úgy, hogy a láng ne érje a kitámasztott fedelet. (A mécsest a hátsó széléhez tesszük.)  

Kellemes időtöltést!

Szólj hozzá!

Ingyenes kreatív kiadvány

2007.12.03. 05:43 smagdi

Mostanában nem túl sok új bejegyzést írtam a blogba. Ennek az az oka, hogy a honlapomon dolgoztam.

A KreatívSzoba.hu-n egy olyan alkotó közösséget szeretnék létrehozni, ahol egymást segítjük hozzászólásainkkal és saját művünk bemutatásával. Így az is segítségre talál, aki most kezdi a kreatívkodást és az is talál magának ötletet, új ismeretet, aki már régóta foglalkozik kreatív technikákkal.

A nyitással egyidejűleg, „Saját Magad” füzetsorozat részeként megjelent két kiadványom is, ahol (képekben és magyarázatokkal) leírom hogyan lehet egy-egy tárgyat elkészíteni. Az első füzet papírmaséval, a másik a karácsonnyal kapcsolatos. Az első 2007 év végéig ingyen letölthető innen!

A kiadványokban lévő részletes leírások segítik a tárgyak elkészítését, így az is hozzáfoghat az alkotáshoz, aki kevésbé jártas a kreatívkodásban vagy még csak tervezi első művének elkészítését.

Ezek a kreatív technikákról szóló kiadványok segítik a kézügyesség fejlődését, önálló ötletekre ösztönöznek, segítik az alkotó gondolatokat és hasznos tanácsokkal látnak el.

Ha ötletekre, tanácsokra van szükséged vagy meg szeretnéd mutatni, hogy Te mit alkottál, akkor a KreatívSzoba.hu a Te oldalad.

Szeretettel várok minden látogatót az oldalamon.

Üdvözlettel, Sáfár Magdolna

2 komment

Címkék: kreatív ingyen ingyenes technika karácsony kiadvány dísz füzet papírmasé

Csillag, avagy mécses tartó

2007.11.29. 07:24 smagdi

Kétoldalas vékonyabb kartonból készítettem a tartót és a csillagot. A mécses tartónál a  csillagok alapjának kivágtam egy 5 cm sugarú kört, melynek közepén halványan egy 2 cm sugarú kört rajzoltam. A kört ketté hajtottam, azután még kétszer szintén ketté hajtottam. Ezzel a kört 8 egyenlő részre osztottam. A hajtások mentén bevágtam a közepén bejelölt körívig, nyolc cikkem lett. A cikkek tetejét egymásra hajtva összeragasztottam, így lettek a kis kúpok. Belehelyeztem a mécsest és kész. A mécses oldalát befesthetjük vagy gyöngyökkel díszíthetjük.

Hasonló képpen készült a csillag is. Itt készítettem egy kisebb csillagot is,  ennek a kör sugara 3 cm, a belső kör (ameddig bevágom) 1,5 cm. A kisebbik csillagot a nagyobbik közepére ragasztottam és még egy pici strassz csillagkerült középre. A strassz csillagot helyettesíthetjük papírból kivágott  csillaggal is.
Tipp: Készíthetjük a csillagot olyan papírból is is, amelynek a két oldala nem egyforma színű. Különlegesebb hatást érhetünk el vele.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív karácsony papír mécsestartó mécses karton

Angyalkás képeslap

2007.11.24. 16:04 smagdi

A képeslap alapja A/5-ös kék karton. A díszítéshez kevés ezüstkarton, ezüst cérna és zselés filctoll szükséges. A kartont ketté hajtjuk. Az első lap közepére egy ovális formát rajzolunk, ami nagyobb, mint amekkora az angyalkánk lesz. A bal oldala kivételével vágjuk körbe az oválist. Ahol nem vágtuk ki, ott megkarcoljuk és kihajtjuk. Az angyalka sablont ráhelyezzük a hátsó lapra, a pontok helyét vastag tűvel kilyukasztjuk. Ezüst cérnával a középső lyukból kiindulva összekötjük a pontokat. Cikk-cakk ollóval az ezüst kartonból kivágunk két ovális formát. Az egyik mérete megegyezik a képeslap fedlapján lévő mérettel, a másikat fél centivel kisebbre vágjuk. A nagyobbikat a képeslap hátuljára ragasztjuk, a kisebbiket pedig az eleje közepére. Ezüst zselés tollal feliratozzuk, majd csillagokat rajzolunk az ovál minta köré.

Az ovál formát is díszítettem, a tollal körbe cakkoztam, a belsejét pedig körbe pöttyöztem.

A tetején az ezüst lapra felragasztottam két db kék csillagot, amit a zselés tollal körvonalaztam. Ha van kedvünk és türelmünk hozzá, az ovális rész belsejét is díszíthetjük.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív karácsony képeslap angyalka

Ötletek gipsz keretre

2007.11.18. 10:30 smagdi

Hirtelen támadt egy ötletünk? Szeretnénk pl. egy képet készíteni gipsz keretre, de nincs hozzá kiöntőformánk? Vagy a mi van túl nagy, mi pedig kicsit szeretnénk? Nézz körül a háztartásban!

Különböző tároló műanyag dobozokat fel tudunk használni erre a célra. Az itt látható két kép alapja sem más, mint vajas doboz, illetve egy olyan műanyag doboz, amiben salátát vettem. Az a lényeg, hogy a doboz belseje domborodó legyen.

 
A doboz aljára másfél centi gipszhabarcsot öntünk, félóra elteltével kivesszük a formából és meleg helyen megszárítjuk. Amíg szárad, előkészítjük a hozzávalókat.

Ha nincs még konkrét elképzelésünk, keresgéljünk a szalvéták, szalagok, termések között, keressük össze az egymáshoz illő darabokat és próbáljunk összeállítani egy képet.

Dolgozhatunk, szalvéta technikával, festéssel, termésképek összeállításával.

A felső képnél 3 tortagyertyát elvágtam három különböző méretre, kerestem hozzá illő szalagot és festéket. A keret belsejét napsárgára festettem, a keretet pedig zöldre. Felragasztottam a gyertyákat, a masnit és a csillagánizst a masni közepére, a gyertya lángjainak pedig aranyszínű glitteres ragasztóval lángívet rajzoltam.

 A második képnél egy régi szalvétából téptem ki ezt a kis angyalkát. Angyalka helyett használhatunk télapós vagy tájképes  szalvétát. Az angyalka haját és a lángívet átrajzoltam a glitteres ragasztóval. A kép belső részét kékre, a keretet pedig aranyszínűre festettem akryl festékkel.

Tipp: Képnek felhasználhatunk még csomagoló papírtból vagy újságból kivágott képeket is, tehetünk bele matricafestékkel készített képet. A matricás képnél viszont ne húzzuk le a fóliáról a képet, hanem vágjuk ki és a fóliával együtt ragasszuk a keretbe. Ragaszthatunk a keretbe egy tobozt egy masnival, nagyon aranyos képünk lesz belőle.

Próbálkozzatok, alkossatok egyedit!

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív kép karácsony ötlet gipsz angyalka gipszöntés

A gipszöntésről

2007.11.17. 16:45 smagdi

Gipszöntéssel kapcsolatban sokan kértek tanácsot. Egyik nap valaki megkérdezte, hogy az én tárgyaim miért olyan könnyűek, míg az övé nehéz.

Nos, a gipszöntésnek is megvannak a maga fortélyai. Mielőtt erre rátérnénk, ejtsünk néhány szót magáról a gipszről.

A gipsz finomra őrölt, fehér színű por. A gipszet gipszásványból állítják elő, 180 foknál nem magasabb hőmérsékleten törtnő égetéssel. Gyógyászati, formázó (modelgipsz) és vakolat gipszet különböztetünk meg. Az első a legtisztább, a legfinomabbra őrölt és igen gyorsan köt. A formázógipsz majdnem ugyanolyan tiszta és finoman őrölt, de lassabban köt. A kötés 4 perc után kezdődik és 20 percen belül ér véget. A vakoló gipsz nagyobb szemcséjű. A kötés kezdete az az időpont, amikor a habarcs sűrűsödni kezd, vége pedig akkor van, amikor a gipsz keménnyé válik.

Hosszas keveréstől a gipszhabarcs „megfiatalodik”, vagyis nem köt, vagy ha köt, akkor is sok helyütt megrepedezik és könnyű nyomásra is szétrepedezik. Ezért a habarcsot gyorsan, (0,5-1,5 perc alatt) kell elkészíteni, hogy még a kötés kezdete előtt felhasználhassuk.

A gipsznek becses tulajdonságai vannak, de akadnak fogyatékosságai is. Az előbbihez tartozik az, hogy gyorsan köt és keményedik, továbbá az is, hogy keményedés közben térfogata 1%-al növekszik. Ennek következtében a gipsz jól behatol a forma domborulataiba.

Lényeges hátránya viszont az, megmelegszik, ezért könnyen vetemedik.

Vannak kötéslassító eljárások, de a hobby gipszfigurák és képkeretek öntésénél nem lényegesek.

A gipsz tárgyakat nem szabad kereszthuzatban szárítani. A meleg levegő elősegíti a száradást, de a szárítási hőmérséklet ne haladja meg a 60 fokot. Ennél magasabb hőfokon ugyanis a gipsz szétesik, elveszti tartósságát, repedések keletkeznek rajta.

Most térjünk át a gipszhabarcs készítésére.

A gipszhabarcs a következő módon készül: edénybe vizet öntünk és lassan gipszet szórunk bele, s közben gondosan kavarjuk A jó arány kb. egyharmadnyi víz és kétharmadnyi gipsz. Akkor jó a habarcsunk, ha híg tejfölsűrűségű.

Ha ezt a sűrűséget elértük, öntsük a formába, majd rázogassuk meg, hogy a gipsz jól kitöltse a formát és az esetleg keletkezett buborékok eltávolodjanak. A kisebb méterű tárgyakat 20 perc után ki lehet venni a formából és tovább szárítjuk. A nagyobb tárgyaknál a biztonság kedvéért akár 1 órát is várhatunk a forma kiszedésével, mert könnyen eltörhetnek. A kisebb tárgyak  (mint pl. a hűtőmágnes vagy kis képkeret) néhány óra alatt megszáradnak, a nagyobb tárgyaknak a teljes száradásához  viszont 1-2 nap is szükséges.

Ha függő díszt vagy képkeretet készítünk, a gisz formába öntése után néhány perccel, amikor a habarcs még elég híg, de már kötni kezdett, nyomjuk a masszába a megfelelő helyre az akasztót.

3 komment

Címkék: kreatív gipsz gipszöntés

Levélkép

2007.11.16. 06:16 smagdi

A természet szépsége mindig lenyűgöz.

Ezt a levélképet azért készítettem, hogy télen is gyönyörködhessek az ősz színeiben.

Egy A/5-ös lapot beragasztottam különböző színű és alakú préselt falevelekkel úgy, hogy sehol ne maradjon hézag. Középre egy szép alakú bordó levelet helyeztem, arra rá néhány galambtollat és narancsszínű bogyót. A bordó levelet félnedves állapotban kivettem a prés alól, és fűtőtesten fejeztem be a szárítását. Így egy kicsit meghajlott és csak a középvonal mentén ragasztottam fel, hogy térben kicsit kiemelkedjen.

Találtam egy összesodródott levelet, azt a bordó levél mellé ragasztottam, végül még három bogyót a lap aljánál is elhelyeztem.

1 komment

Címkék: kreatív kép ősz levél termés

Karácsonyi képeslap

2007.11.13. 21:37 smagdi

Közeleg a karácsony, és ideje gondolnunk azokra az emberekre, akik közel állnak hozzánk, de az ünnepeket nem tudjuk együtt tölteni. Ma már sok féle kapcsolattartási lehetőség adott, viszont a saját kezűleg készített képeslapok több szeretetet sugallnak, hisz készítése közben is a szeretteinkre gondoltunk, ezért nagy örömöt okozunk velük.

Ez a képeslap famentes rajzlapból és maradék zöld hullámkartonból készült, aranyszínű glitteres ragasztóval díszítve.

Az A/4-es lapot középen kettévágjuk, így két lapot készíthetünk. A kapott lapokat kettéhajtjuk, a tetejét díszítjük.

A zöld hullámkartonból kivágunk két egyforma méretű háromszöget és egymásra ragasztjuk úgy, hogy fedjék egymást. Glitteres ragasztóval csillagokat rajzolunk a csúcsokra, és néhányat a háromszögek köré. A lap szélét zöld filctollal díszítettem egy csíkkal. Zselés tollal vagy filctollal feliratozhatjuk a képeslapot tetszés szerint.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív karácsony fenyő képeslap

Ragasztóval kapcsolatban

2007.11.11. 08:38 smagdi

Felmerült a kérdés, hogy milyen ragasztót használok és miért éppen azt.

Általában technokollal és hobbyragasztóval oldom meg a dolgokat. Nem mindenkinek van ragasztópisztoly a keze ügyében, és ha a nagyanyáink idejében meg tudták oldani a ragasztásokat csirizzel, most is meg lehet oldani technokollal, pálmacollal, hobbyragasztóval. 

Többen kérdezték, hogy meg lehet-e oldani hagyományos ragasztóval a munkát. Azért is alkalmazok általában technokolt hogy lássátok, folyékony ragasztóval ugyan úgy megoldható a rögzítés mint a pisztollyal. Igaz, a folyamat tovább tart, mert a ragasztások között egy kicsit várni kell.  Akinek van ragasztópisztolya, használja nyugodtan. Természetesen papír esetében nálam a hobbyragasztó van előnyben.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív hobby ragasztó technokol ragasztópisztoly

Antikolt angyalkák

2007.11.06. 05:55 smagdi

Lehet akár az egyre közelgő karácsonyhoz is kötődő ez a bejegyzés, ugyanis angyalkák készítését mutatom be.

Gipsz kiöntő angyal forma a hobby boltokban beszerezhető.
A formát kiöntjük gipsszel, és megszárítjuk. Az egyikhez arany, a másikhoz barna festéket használunk. Lefestjük, majd gyorsan, amíg meg nem szárad, letötüljük egy száraz ruhával. A mélyedésekben a festék benne marad, ez adja az antik hatást. A festék száradási idejétől függ, hogy milyen gyorsan kell dolgoznunk. Tempera, ill. akrylfestéket használtam.

Tipp: A forma felhasználható gyertyaöntésre is. A viaszt matrica üvegfestékkel színeztem ki.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív karácsony angyal antik gipsz angyalka antikolás viasz viaszöntés viaszfestés

Dió-bagoly

2007.11.05. 06:00 smagdi

A diótermésből is sok mindent készíthetünk, mint például ezt a hintázó baglyot.

A szemeknek szegfűborsot használtam, a fülének a toboz pikkelyéből vágtam le, szárnyának pedig gyöngytyúk tollat ragasztottam, de a toll lehet akár galamb tolla is.

Először a szemeket, majd a füleket ragasszuk fel, a fülek közzé ragaszthatunk egy kisebb tollat. Ez után kb. 1cm szélesen tekerjünk rafiát vagy valamilyen fonalat  egy kis ágra. Ez után a rafiát ragasszuk a dió oldalára. A bagoly fölött a rafiából hagyjunk annyit, hogy majd fel lehessen akasztani, azután a másik oldalon ragasztjuk a rafiát a dió másik oldalára, végül a dió szélességét kihagyva megint rátekerjük azt az ágra. A dió két oldalán a rafiára ragasztunk egy-egy tollat a szárnyainak. Akinek van kedve és türelme hozzá, több tollat is ragaszthat a dióra.

3 komment

Gyertya egyszerűen díszítve házilag

2007.11.03. 07:19 smagdi

Gyertyát házilag is készíthetünk és díszíthetünk. Felhasználhatjuk hozzá a maradék gyertyákat vagy vehetünk parafint vagy viaszt. Formának kartont is használhatunk.

Ezeknél a gyertyáknál a papírtörlő (Szilvia) hengerét alkalmaztam.  A parafint konzerves dobozban olvasztottam meg, majd barna zsírkrétával megszíneztem. A hengert egy karton lapra helyeztem, a barna viaszból öntöttem egy keveset a hengerbe, majd megvártam, amíg megdermed. A megmaradt viaszhoz fehér viaszt tettem, amitől az anyag világosabb barna ( kávébarna) lett. Ennek a kétharmadát ráöntöttem a megdermedt viaszra. A maradék kávébarna viaszhoz újból fehér viaszt olvasztottam, így még világosabb anyagot kaptam. Rétegesen töltöttem meg a papírgurigát, és mindig a megmaradt, egyre világosabb viaszhoz tettem egy újabb adag fehér viaszt. Így fokozatosan világosodó lett a gyertyám. Díszítéséhez csillagánizst, szegfűszeget és szegfűborsot használtam. Amikor a papírt lefejtettem a gyertyáról, még nem volt teljesen kihűlve, így könnyen bele tudtam nyomkodni a terméseket.

Tipp: Ha kihűlt a gyertyánk, vagy kész gyertyát szeretnénk így díszíteni, akkor mártsuk, meleg vízbe, amitől kissé megpuhul, és könnyen belenyomható a dekoráció.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív gyertya házilag dísz termés

Fakanáltartó öblítős flakonból

2007.11.01. 17:34 smagdi

Ez a tartó papírmasé és szalvéta technikával készült.  Az ötletet a szalvéta adta.

Egy kiürült öblítős üveg tetejét levágtam. Háztartási csomagolópapírt 4cm-es darabokra téptem (fontos, hogy tépjük és ne vágjuk a papírt, mert tépés esetén ragasztás után egyöntetűvé válik a felület, vágás esetén viszont a vágás élei látszani fognak), majd tapéta ragasztóval beragasztottam a felületet úgy, hogy a papírdarabok szélei fedjék egymást. A doboz pereménél 1 cm szélességben a belsejébe is ragasztottam papírt. Száradás után a szalvétáról leválasztottam a felső réteget, ráhelyeztem a papírral bevont flakonra, majd középről kiindulva vízszintes irányba haladva decoupage ragaszó lakkal vékonyan felkenve beragasztottam. Decoupage ecsettel könnyű dolgozni, és ha a szalvéta kicsit gyűrődik, az ecsettel könnyedén kisimíthatjuk. Miután a felület megszáradt, bekentem még egy réteg decoupage ragasztó lakkal, így vízálló lett.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív konyha fakanál decoupage papírmasé szalvétatechnika

Pillangó falevélből

2007.10.31. 06:22 smagdi

Az ősz egyik színfoltja a lehulló színes levelek, melyek újabb ihletet adnak az alkotáshoz. Egy ilyen pillangós képet a kisebb gyerekek is könnyen elkészíthetnek.

A sok szép összegyűjtött leveleket újságpapír között préseljük le. A folyamatot meggyorsíthatjuk, ha a leveleket két papír közzé téve levasaljuk.


Keressünk egy hosszúkás, keskeny levelet a testének, a szárnyainak pedig két nagyobb és két kisebb, a testétől eltérő színű leveleket. Világos kartonra ragasszuk fel először a szárnyakat, majd a testet. A pillangó csápját úgy alakítottam ki, hogy két oldalra egy-egy kis levélszárat ragasztottam. A falevelekből ragasztott pillangó keret nélkül is jól mutat, de egy kis ágkerettel érdekesebb. A kerethez megfelelő hosszúságú ágakat rafiával, nyolcas kötéssel rögzítjük egymáshoz, a képet a keretre ragasztjuk, majd néhány falevéllel díszítjük.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív kép ősz falevél dísz pillangó

Szavazás

2007.10.29. 12:26 smagdi

Szeretném, ha leginkább olyan témájú tárgyaknak az elkészítését mutatnám be, amelyek a legjobban érdekelnek benneteket.
Ezért betettem egy szavazást a blogba.

Szavazz, hogy milyen kreatív technikákat látnál szívesen viszont a bejegyzésekben.

Ha a felsoroltak közt nincs az, ami a legjobban érdekel, akkor nyugodtan írd meg a hozzászólásokban.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív szavazás technika

Termésfa

2007.10.28. 12:00 smagdi

Apró szemű magokból, termésekből egyforma nagyságú csomagocskákat készítünk. Folpack fóliából 8x8 cm-es négyzeteket vágunk. (Azért érdemes folpackot használni, mert az jól összetapad.) Egy négyzetet a tenyerünkbe helyezünk, egy kanálnyit merítünk a termésből, összefogjuk és szorosra csavarjuk. A különböző színű magokból fajtánként 3-4 csomagot készítünk. Két csomagot összefogunk, és cellux-szal összetekerjük őket. Ez után egy-egy csomagot mindig hozzáfogunk és odaragasztjuk. Igyekezzünk úgy összefogni a labdacsokat, hogy ne kerüljön egymás mellé két egyfajta mag. Egy hurkapálcát közzé dugunk, betekerjük rafiával vagy kenderzsineggel. Egy megfelelő méretű cserépbe állítjuk. Szúrhatjuk oázisba, vagy a cserépbe gipszbe is állíthatjuk. A cserép tetejére különböző magokat szórunk. Cserép helyett választhatunk kaspót is.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív fa ősz termés

Őszi ajtódísz

2007.10.27. 14:45 smagdi

Kender zsinegből sok mindent alkothatunk, többek között egy ilyen ajtódíszt. Egy vékony huzalt vonjunk be a zsineggel spirálisan, majd a zsineg végét ragasszuk a dróthoz. A bevont huzalt alakítsuk körré (az itt látható modell átmérője 20 cm), úgy, hogy a két végét összetekerjük egymással. Most duplán fogjuk össze a zsineget és csigavonalban tekerjük körbe a karikát. A tetején képezzünk a zsinegből egy kis hurkot az akasztónak, de ne vágjuk el a zsineget, hanem két oldalt kifeszítve kössük a karikához úgy, hogy a végei 8-10 cm-t lelógjon. Ezek végeire ragasszunk egy-egy makk kupakot. Ahol a karikához rögzítettük, oda pedig egyik oldalra egy fél dióhéjat, másik oldalra egy barackmagot ragasztunk. A karika tetejéről lelógatva koronatövisk termését ragasztottam, de aki nem jut hozzá, helyettesítheti más hosszúkás terméssel is. Ide ragasztjuk a tobozvirágot is. Ennek elkészítése nagyon egyszerű: a toboz aljából levágunk néhány cm-t, majd a vágásnál a pikkelyeket néhány sorban leválasztjuk a tövéről.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ősz dísz termés

Egyszerű csuhébaba

2007.10.25. 08:35 smagdi

Áztassunk be 10-15 percig 4 csuhélevelet. A végeiket vágjuk le. Egy 2 cm-es papír vagy hungarocell golyót vonjunk be az egyik csuhéval úgy, hogy a selymes oldala legyen kívül. Fogjuk össze, tekerjük meg és rafiával kössük össze. Egy másik levelet hajtsunk ketté, helyezzük közzé a fejet úgy, hogy a két vége érjen túl a fején. A nyakánál kössük meg szorosan, és a túlérő részt hajtsuk vissza. Ez lesz a gallérja. Ezt vágjuk körben egyenesre. A következő levélből kendőt kötünk a fejére. A kendőt hátul csinosra vágjuk. A megmaradt levélből letépünk egy keskeny csíkot, és a baba nyakára masnit kötünk. Végül filctollal megrajzoljuk az arcát.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ősz csuhé csuhébaba

Őszi fali dekoráció

2007.10.23. 09:16 smagdi

Az őszi termések sokoldalú felhasználást tesznek lehetővé, a kreatív alkotáshoz nagy teret adnak. Most egy fali dísz elkészítését írom le.

Négy ágat nyolcas kötéssel rafiával rögzítünk. Az alsó ágnak a többitől hosszabbat válasszunk, ha van rajta kis ág, hagyjuk rajta. A rafiával hosszában, majd keresztben rácsozzuk be a négyzetet. A gesztenye tüskés héjából készítsünk sündisznót. Az orrára ragasszuk egy szem borsot, a szeménél vékony ecsettel fessük fehérre, és a fehér közepébe ragasszunk egy-egy pici borsszemet. Alul középen a virágot csuhéból késztjük. A csuhét rövid szárral hagyjuk, a szár felett 4-5 cm-el levágjuk. A leveleket egyenként ívesre vágjuk, majd körben kiigazítjuk. A szárára rafiát kötünk, azzal rögzítjük középen a fához.

A virág alá narancssárga rafiából masnit kötünk. A makkot, a sünit, a ”kakastaréjt” és a bogyós növényt tetszés szerint a hálóra ragasztjuk. Az alsó ágon elhelyezünk még valamilyen figurát. Jelen esetben az emberke testét toboz, a két karját makk, a fejét mogyoró, a kalapját pedig pisztácia héja adja.

Ez a dekoráció kicsit munkaigényes, de megéri a fáradtságot.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ősz dekoráció dísz termés

Termés-kép gyertyával

2007.10.21. 08:11 smagdi

Hozzávalók:

Karton, aranyszínű fríz, hullámos vagy egyenes vékony gyertya, szárított narancskarika mák gubó vagy hasonló termés, kis darab gesztenye szárított héja, narancs és natúr színű jutaszalag, kis darab vékony narancsszínű szaténszalag, kb két tenyérnyi kókuszfa kérge, esetleg narancszínű bogyótermés és borostyán.


Elkészítésénél először vonjuk be a kartont a frízzel, majd rögzítsök a gyertyákat viasszal vagy ragasztóval a mákguboba és a gesztenyehéjba. A jutaszalagokat átlósan alul és felül ragasszuk fel. Ragasszuk fel a narancskarikákat, majd a gyertyákat úgy, hogy a gyertyakanóc a narancs közepéhez essen. A két gyerta közzé pedig helyezzünk a narancsszalagból megcsavarva egy darabot, közepébe a szaténszalaggal.

Tetszés szerint tovább dekorálhatjuk bogyó terméssel és borostyánnal.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív kép gyertya termés

Néhány gondolat a kreatívkodásról

2007.10.20. 16:28 smagdi

Nem kell feltétlen kreatívnak lenni ahhoz, hogy magunk készítsünk ajándékokat vagy dísztárgyakat. Egy-egy kép is jó ötleteket adhat, nem kell mindent magunknak kitalálni.

Ha úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk elég ügyesek, kezdjük a legegyszerűbb dolgokkal vagy kérjünk meg valakit, hogy segítsen.

Vezetek egy kreatív kört, ahol olyan embernek is sikerült meghozni a kedvet az alkotáshoz, aki azt állította magáról, hogy ügyetlen. Meg volt a sikerélménye, és ez által a kedve is megjött, hogy együtt készítsünk valamit. Sőt, már egyedül is szép dolgokat hoz létre.

Merjünk hozzáfogni, merjünk alkotni, mert alkotni nagyon jó dolog. Még akkor is, ha nincs önálló ötletünk, és csak lemásolunk valamit.

Kérd és segítek!

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív alkotás ötlet

Karácsonyi gyertyatartó

2007.10.19. 05:57 smagdi

Egyszerű gyertyatartókat nagyon olcsón tudunk vásárolni. Néhány apró terméssel, szalaggal, kis csengővel azonban hangulatossá tudjuk varázsolni.

A piros gyertya tartójára csengőt, pici tobozt, és csillagánizst ragasztottam.

A sárga gyertya tartójára pedig sárga szaténszalagból masnit kötöttem. A masni alá egy kis darab fahéjat ragasztottam, a hátuljára egy makk sapka, mellé két oldalt egy-egy kis darab fenyőgirland került, s végül a tartó peremén körberagasztottam egy aranyszínű plüss drótot.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív karácsony gyertya dísz termés gyertyatartó

Karácsonyi szalvéta dísz

2007.10.18. 06:24 smagdi

Közeleg a karácsony ("jó" jele ennek, hogy a multi áruházak elkeztek karácsonyi dolgokat árulni). Ideje itt is bemutatni néhány karácsonyi tárgyat.

Kezdem egy nagyon egyszerű szalvétagyűrűvel.


Alapanyagként színes papírlapot használtam.

Elő a ceruzával és a szemmértékkel (vagy/és a vonalzóval). Rajzoljunk egy 8cm hosszú és 2cm szélescsíkot, majd folytatólagosan, mind két végéhez figurát. Az általam készített fenyő 4cm magas és 4cm széles, a csillag két legtávolabbi hegye között 5cm van. A baloldali részen alul, a jobb oldali részen felül a fenyőt ill. a csillagot félig vágjuk be. Itt tudjuk majd összeakasztani a két végét, hogy gyűrűt alkosson. A fenyőre tettem egy kis csillogó fenyőmatricát, a csillagot pedig aranyszínű glitteres ragasztóval körvonalaztam.

Rajzolhatunk más figurát is a gyűrű végeinek és a díszítésnek is csak a kreativitásunk szabhat határt.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív karácsony dísz szalvéta

Kukorica Marci

2007.10.17. 06:09 smagdi

Egy újabb termés figura, Mártonka

A kukorica figura elkészíté-séhez nem kell különösebb kézügyesség. A kukoricát héjastól törjük le. Áztassuk 10 percig vízbe, hogy a csuhé ne törjön össze. A csuhét húzzuk fel, válasszuk ketté, a csúcsánál kössük meg rafiával. Ez lesz a füle. A szemének barackmagot festettem fehérre, és a pisztácia héját feketére, majd egymásra ragasztottam. A szemét megoldhatjuk még a kreatív üzletekben kapható báb szemmel is.

A rafiát több szálával összefogtam, és a fejtetőnél megkötöttem. Ebből lett a haja. Vastagabb szál rafiát zsinórrá sodortam, a két végére csomót kötöttem. A kapott zsinórt megfelezve Marci hátához ragasztottam, ebből lettek a karjai. Az egyik kezét csípőcsípőre tettem úgy ragastrorram oda. Végül beleállítottam egy pálinkás pohárba.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ősz termés kukorica

Süni termésből

2007.10.16. 06:12 smagdi

Ősz lévén, aktuális hogy a lehulló termésekből alkossunk valami kreatívat.

Például kisállatkát: Vágjuk ki középbarna kartonból a süni alakját. Ha nincs ilyen kartonunk, akkor készítsük fehérből és fessük be. Rajzoljuk fel filctollal a száját, szemét és az orrát. A szemének ragaszthatunk egy szem borsot, az orrának pedig egy kicsivel nagyobb fekete termést.

A süni hátát kenjük be ragasztóval, és egyenként ragasszuk fel a „kakastaréjt”. A ragasztást felül kezdjük, és sorban lefele haladunk, amíg az alját is be nem ragasztottuk. Készítsünk egy kis támasztékot a hátához. Ehhez egy kis négyzet alakú kartonpapírt a felénél éles késsel megkarcolunk, majd kettéhajtjuk. A négyzet felét a süni hátára ragasztjuk, így a kinyíló fele szolgál támaszként.

Íróasztalon vagy polcon is jól mutat.

Kedves ajándék lehet szüleinknek, barátainknak, vagy akár a tanító néninek is.

1 komment

Címkék: kreatív állat ősz süni termés

Üvegkavicsos üveg

2007.10.15. 06:08 smagdi

A szőlőfürtös üveg ötletét az ősz adta és egy zöld üveg amit épp ki akartam dobni.

Elkészítéséhez üvegkavicsot és üveg kontúrt használtam. A kavicsokat pillanat- ragasztóval rögzítettem szőlőfürt formában az üvegre. A kontúrral pedig egyszerű kacsokat és indát festettem a fürt köré.


Szólj hozzá!

Címkék: kreatív üveg üvegdíszítés díszítés üvegkavics

Kreatív Blog

2007.10.13. 17:15 smagdi

Ami a munkát illeti, szeretem a kétkezi munkát, valamit mindig muszáj csinálnom. Az utóbbi években gyakran kreatívkodom.

Sokat hoztam magammal a szülői háztól. Édesapám festett, és rengeteget barkácsolt. Édesanyám népi hímző. Mindkettőjüktől sokat tanultam.

8-12 évesen hasonló dolgokat készítettünk, mint ami ma újra divat. Ilyen pl. a papírmasé, a papírból készíthető tárgyak, a különböző díszítések, fonások, kötés, horgolás, hímzés.

Ma már a hobbim a munkám. Gyakran kisegítek egy kreatív hobby boltban. 

Óvodák, iskolák, rehabilitációs intézmények és szülők keresik az olcsó megoldásokat.

A természetes alapanyagok állnak hozzám közelebb, ezért ezek alkotásaimban gyakran előfordulnak.

Gyakran használom a legegyszerűbb eszközöket és leginkább hozzáférhető anyagokat.

Ebben a blog-ban szeretnék hasznos tanácsokkal segíteni olyan dolgokban, ami saját tapasztalaton alapszanak, valamint sok ötletet adni az egyedi alkotásokhoz.

Mottóm: Alkossunk egyedit!

Kívánok mindenkinek kreatív alkotást!

Sáfár Magdolna

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív karácsony hobbi hobby decoupage

süti beállítások módosítása